Jak zorganizować słodki stół
Jest kilka zasad, którymi powinnaś się kierować organizując słodki stół / candy bar na swoje wesele:
- wybierając obiekt zaplanuj od razu miejsce na słodki stół – musi być do niego swobodny dostęp i najlepiej, żeby nie było to obok parkietu
- dowiedz się również czy obiekt zezwala na podawanie wypieków z innych miejsc lub wykonanych samodzielnie
- zamów słodkości w sprawdzonej cukierni – ważne, żeby dobrze smakowały i wyglądały
- jeśli planujesz podać kupne słodycze (nie ma w tym nic złego!) to pamiętaj, aby rozpakować je z papierków. Rafaello czy czekoladki wyglądają dużo lepiej bez opakowań + nikt nie ma dowodu na to, że je kupiłaś
- zwróć uwagę na sposób podania – naczynia powinny pasować do estetyki wesela i tworzyć spójną całość
- jeśli chcesz uniknąć wielkiego krojenia tortu z wózka na środku sali – podaj go na candy bar!
- ustal z cukiernikiem kolorystykę lukru i dodatków
- postaw na różnorodność – każdy lubi coś innego
- bądź kreatywna – tablica na donutsy, ręcznie kaligrafowane podpisy albo tort na słoju drewna to niektóre z modnych propozycji na zbliżający się sezon
- zdradzę Ci tajemnicę – nikt nie może już patrzeć na czekoladową fontannę 😉
- policz ile słodkiego jest Ci potrzebne… i zamów dużo więcej! Słodki stół zawsze cieszy się ogromnym powodzeniem (zarówno wśród dzieci jak dorosłych), a wygląda dobrze tylko wtedy, kiedy jest na bieżąco uzupełniany. Lepiej zamówić za dużo i zabrać część do domu (lub dać wychodzącym gościom).
- zwróć uwagę na detale takie jak łyżeczki doczepione do deserków! To właśnie takie szczegóły robią efekt WOW!
- jeśli chcesz, możesz na candy bar podać również owoce lub połączyć go z barem kawowym
- nie zapomnij o talerzykach, widelczykach i serwetkach
- nie zapomnij o dekoracji – świece, ramki z napisami lub toppery to zawsze dobry pomysł!
Słodkości: Cukiernika Karpicko
Zdjęcia: Olga Jędrzejewska Photography